A PROTOKOLL LÁTHATATLAN VILÁGÁRÓL FELLEBBEN A LEPEL…

Megjelent az augusztusi protokoll tárlatvezetéseinkről szóló cikk a Magyar Múzeumok honlapján 
 
Szerző: Ádám Adrienn
2020. augusztus 11.
Nincs nyár protokoll nélkül!
Bár az NPRSZ szeptemberben tartja a pandémiás időszakot követő első szakmai napját, az augusztus sem telhet el protokoll nélkül.
Az augusztus 5. és 7-én tartott sikeres tárlatvezetéseket követően – az intenzív érdeklődésre tekintettel – a szervezők 25-én és 27-én ismét részvételi lehetőséget biztosítanak az exkluzív tárlatvezetéseken, melyet dr. Török Róbert, az múzeum igazgató-helyettese és Hossó Nikoletta, a kiállítás kezdeményezője, az NPRSZ alapító elnöke tart. 

ELŐZETES REGISZTRÁCIÓ:

mkvmuzeum@gmail.com

Belépő:
múzeumi belépő + 300 Ft-os vezetőjegy
NPRSZ tagoknak 500 Ft

Időpontok:
2020. augusztus 25., kedd, 16.30 óra
2020. augusztus 27., csütörtök, 16.30 óra

 
A tárlatvezetés apropóján hazánk – és nemzetközi viszonylatban is  – első protokollszakmai vádorkiállítása helyet kapott a Magyar Múzeumok honlapján.
 
 

„2020. január 22-én nyílt meg az ország első protokoll- és diplomáciatörténeti időszaki kiállítása ”Protokoll és diplomácia” címmel a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeumban. A kiállítás nyolc szekcióban mutatja be az állami, a diplomáciai, a katonai, az egyházi, a sport és Budapest Főváros Önkormányzat Főpolgármesteri Hivatal protokollját.

 

A kiállításon egy vörös szőnyeggel borított lépcsőn vezet az út az egyes szekciókhoz, melynek révén valóban díszvendégnek érezheti magát a látogató. A lépcsőkön haladva elsőként egy százezer darabos levelezőlap-hagyatékból összeállított válogatást tekinthetik meg egyes országok uralkodói, államfői személyes és hivatalos fényképfelvételeiből.

A látogatás során a kizárólag eredeti tárgyakat felsorakoztató tárlaton az érdeklődők megismerhetik a diplomáciai hivatás eddig kevéssé ismert, sok esetben a színfalak mögötti területeit.

A társszervező Nemzetközi Protokoll Szakemberek Szervezete (NPRSZ) tagjainak jóvoltából, például korábbi diplomaták által rendelkezésre bocsátott diplomataigazolványok, diplomata útlevelek, valamint az NPRSZ protokollszakembereinek saját ”kincsei” gazdagítják a nemzetközi szinten is precedens értékű tárlatot. Az első, diplomáciai protokoll szekcióban kiállított tárgyak segítségével többek között díszétkezésekre szóló meghívóleveleket, és az államigazgatási szféra által készített programfüzeteket is most először tekinthetnek meg az idelátogatók. A tárlat legértékesebb kollekciója a legmagasabb, államfői rangú kitüntetésekből összeállított pótolhatatlan válogatás, amelyet kiegészítenek a releváns viselési igazolványok. (…)

Hossó Nikoletta kiemelte:

– „A tárlat tervezése és a tárgyak rendszerezése során meghatározó szempont volt teljes képet adnia látogatóknak mind a diplomácia és protokoll szakterületeiről a használati és dísztárgyak segítségével, bemutatnia protokoll valamennyi szakterületét, melyen keresztül a rendszerint a színfalak mögött dolgozó protokollszakemberek tevékenységének komplexitása is jól megragadható.”

Az augusztus elejei tárlatvezetés alkalmával személyesen is meggyőződhettem a neves protokollszakember elhivatottságáról; kimagasló szakmai hitelességgel nyújtott teljes áttekintést a protokoll hivatás egyedülálló világáról.
A szakterületeknek széleskörű bemutatása mellett a szervezők elsődleges célja az oktatás és az értékmegőrzés, így a hosszútávra tervezett vándorkiállítás jövőre Hatvanban, a Hatvany Lajos Múzeumban lesz látogatható.”

A képes beszámoló és teljes cikk itt olvasható:

https://magyarmuzeumok.hu/cikk/a-protokoll-lathatatlan-vilagarol-fellebben-a-lepel