BÚCSÚ NANOVFSZKY GYÖRGY NAGYKÖVETTŐL

Gyászjelentés
2021.augusztus 11.

„Aki szerettei szívében él nem hal meg, csak távol van…”

Mély fájdalommal tudatjuk, hogy 2021. augusztus 10-én elhunyt prof. dr. Nanovfszky György (1942 – 2021) közgazdász, diplomata, politológus, tanár, nyelvész és író, a Finnugor Tudományos Akadémia és a San Marinó-i Nemzetközi Tudományos Akadémia rendes tagja és professzora, a Magyarországi Eszperantó Szövetség tiszteletbeli elnöke, a Finnugor Világkongresszus alapítója, az Orosz Tudományos Akadémia politikatudományi doktora, a Nemzetközi Protokoll Szakemberek Szervezete alapító tagja.

Rendkívül gazdag szakmai pályafutásáról könyvek jelentek meg.

Nanovfszky György a Külkereskedelmi Minisztérium munkatársa, az ENSZ Kereskedelmi és Fejlesztési Konferenciája afrikai programok igazgatója Genfben; a World Trade Center Vienna igazgatója és a WTC Budapest elnöke, a WTCA igazgatóbizottságának tagja. Rendkívüli és meghatalmazott nagykövet Oroszországban, Azerbajdzsánban, Örményországban, Grúziában, Türkmenisztánban és Üzbegisztánban, majd Szingapúrban.

Felkutatta és hazahozatta Bethlen István miniszterelnök hamvait, közvetített II. János Pál pápa és II. Alekszij orosz pátriárka között egy lehetséges találkozóról.

Oktatás mellett 28 könyvet publikált; angol, eszperantó, francia, indonéz, lengyel, orosz nyelveken tolmácsolt.

Kitüntetései többek között:

Köztársasági Érdemérem Középkereszt 2019.

A Magyar Köztársaság tiszti keresztje 1998.
Nagy Imre emlékplakett 1998.

Harmadik feleségével 39 évig élt szoros kapcsolatban.

Temetése augusztus 27-én 10 órakor lesz a Fiumei úti Sírkertben.