DUBAI EXPO 2020 Rendezvényszervezés és protokoll a Világkiállításon

 Szakmai előadás a májusi NPRSZ napon
 2022. május 19.
 
Újabb tartalmas program a Pénzügyminisztériumban!
 
Hossó Nikoletta NPRSZ elnök a vendégek rövid köszöntését követően tájékoztatta a megjelenteket a World Protocol Matters 2022 online világkonferencia sikeres megvalósításáról, a Budapest – London – Washington tengelyű szervezésről, a 32 elismert szakmai előadóról, a több mint 1000 regisztrációról 45 országból, és a két főelőadóról. 
Beszélt a rendezvény hosszú távú eredményeiről: a nemzetközi szakmai közösség világszinten deklarálta május 11-ét, mint a Protokoll Világnapját, melynek alapján a világkonferenciasorozat további rendezvényeit minden évben ezen a napon tartják, jövőre személyesen. Tájékoztatott továbbá a Global Protocol and Diplomatic Network projekt indításáról, majd lejátszotta a konferencia hivatalos videóit, mely a World Protocol Day kezdeményezést és a rendezvénysorozat filozófiáját is érzékeltette. 
Hazánkat dr. Daher Rashed egyetemi adjunktus (témája az egyiptomi tolmácsolási tapasztalatok), korábbi előadónk és NRPSZ tagunk, valamint Lawani Alex (témája a protokolltolmácsolás) NPRSZ elnökségi tanácsadó is képviselte; Hossó Nikoletta pedig az egyik sportprotokoll szakember előadásának váratlan, aznapi elmaradása okán „ugrott be” és tartott a harmadik napon fél órás prezentációt a sportprotokoll nemzetközi szintű kompexitásáról. 
 
Végül videóüzenetben bemutatta Amb. Barbara M. Barrett volt amerikai nagykövet – jelenlegi  pozíciójában 25th Secretary of the Department of the U.S. Air Force – személyes gondolatait, aki a 3 napos konferenciát hivatalosan is lezárta, hangsúlyozva szavaiban a Protokoll Világnapjának támogatását, alátámasztva a protokollszakemberek diplomáciában betöltött jelentős szerepével.
 
Ezt követően dr. Török Róbert MKVM igazgató beszélt röviden a közeljövőbeni kiemelt országos kulturális eseményekről, és tájékoztatta a megjelenteket a Protokoll és diplomácia kiállítás következő állomásáról.
 
A tájékoztatás után az Elnök felkérte és átadta a szót az est főelőadójánakTóth Andrea, az EXPO Hungary 2020 Nkft. ügyvezető igazgatójának, aki másfél órás informatív, lebilincselő és lendületes előadást tartott a világszinten egyedülálló megarendezvényről, a fél évig tartó dubaji Világkiállításról. A március végén zárult eseményről sokat lehetett hallani, azonban annak konkrét szervezési hátteréről, a szervezők személyes élményeiről, a magas szintű protokolláris programjairól már csak nagyon röviden és szórványosan lehetett tájékozódni. Emellett számos NPRSZ tag is részt vett a kiállításon mint kiállító és/vagy látogató, ezért az NPRSZ elnöke úgy gondolta, hogy ez a téma és rendezvény nagy láthatóságot érdemel, mert van mire büszkének lennünk.
 
Andrea számos videóval, fotóval és adatsorral érzékeltette azt a frenetikus szervezői munkát, melyet Magyarország a pavilon megépítésére és fél éven keresztül a kiemelt magyar természetes és alkotott értékek bemutatására fordított és a megjelenő 192 ország számára mutatta be hazánk egyik legfontosabb nemzeti kincsét, a vizet, annak minden formájában és felhasználási területén.
 
Beszélt a Magyar Pavilon napi szintű működtetéséről, a kihívásokról, az óriási csapatmunkáról, a kulturális különbségekről, a hihetelen nemzetközi sikerekről és az elnyert ezüstéremről, a pandémia ellenére a több mint egymilliós látogatói létszámról és természetesen a magas szintű delegációs látogatásokról és protokolláris programokról.
 
A kiváló hangulatú program képei (készítette Cseh Péter) magukért beszélnek.
Köszönjük a szenzációs előadást, a betekintési lehetőséget a szervezési és lebonyolítási folyamatokba, valamint az egész csapatnak azt az odaadó munkát, mellyel méltó módon képviselték hazánkat Dubajban.
 
Kiváló lezárása volt ez a nap a 2022. I. szemeszterének, hiszen a júniusi 24-i hagyományos félévzáró program már informális keretek között, külső helyszínen valósul meg. 
Legközelebb szeptemberben térünk vissza a Pénzügyminisztérium impozáns termébe, ezen lehetőséget és a Protokoll Főosztály munkatársainak értékes előkészítő munkáit ez úton is szeretnénk megköszönni.