MEGNYÍLT A PROTOKOLL ÉS DIPLOMÁCIA KIÁLLÍTÁS HATVANBAN

BUDAPEST UTÁN HATVANBAN NYÍLT MEG A TEMATIKUS SZAKMAI KIÁLLÍTÁS

  1. július 19.

A világ egyetlen tematikus protokollkiállítása nyílt meg július 19-én, hétfőn Hatvanban, a Hatvany Lajos Múzeumban. A vándorkiállítást először Budapesten láthatta a közönség tavaly, a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum­ban (MKVM), a Nemzetközi Protokoll Szakemberek Szervezetével (NPRSZ) közös szervezésben.

A kiállítás köszöntőjét Kökény Ferenc múzeumigazgató tartotta, majd Horváth Richárd polgármester hivatalosan is megnyitotta a kiállítást.

Az első tárlatvezetést a kurátorok, Hossó Nikoletta, az NPRSZ alapító elnöke, valamint dr. Török Róbert, az MKVM igazható tartotta telt ház előtt.

„– Azoknak is érdemes lesz megtekinteniük, akik már jártak a budapesti tárlaton, hiszen számos új tétellel egészül ki a kiállítás – fogalmazott Hossó Nikoletta címzetes egyetemi docens, a Nemzetközi Protokoll Szakemberek Szervezetének alapító elnöke, a kiállítás ötletgazdája, aki két éve kezdte a kiállítás koncepciójának megtervezését és a bemutatásra szánt műtárgyak gyűjtését Török Róberttel, az MKVM igazgatójával.

– Sehol a világon nincs ilyen kiállítás, mint ez, ahol a protokoll valamennyi szakterülete megjelenik. A tárlat tervezése és a tárgyak rendszerezése során meghatározó szempont volt, hogy teljes képet adjunk a látogatóknak a diplomácia és protokoll szakterületeiről a használati és dísztárgyak segítségével. Bemutatjuk a protokoll valamennyi szakterületét, melyen keresztül a színfalak mögött dolgozó protokollszakemberek tevékenységének komplexitása is megfigyelhető.

Sokan támogattak minket, hogy be tudjuk mutatni ezeket a tárgyakat. Egy kiállítás mögött mindig ott van az ember, és a szakembert is látnunk kell mögötte, hisz számtalan dologra kell figyelni. Ezekkel a tárgyakkal jól kell tudni bánni a diplomácia keretei között, mert kis apróságokon is múlhat két ország kapcsolatának sorsa. Az a hihetetlen összefogás és közös munka is kiemelendő, ahogy reagáltak a különböző szervezetek a megkeresésünkre és adták át értékes tárgyaikat, emlékeiket, hogy bemutathassuk a kiállításon. Célunk a szakterületek széles körű bemutatása mellett az oktatás és az értékmegőrzés – tette hozzá a szakember.”

Forrás:

Magyar Nemzet: https://magyarnemzet.hu/kultura/a-diplomacia-rejtelyei-10096166/)

A kiállítás szeptember 30-ig látogatható, a következő helyszíne Szolnok lesz.

A szakmai cél és a program megvalósítását a NEA 2021 pályázat támogatta.