MEGNYITOTTUK A PROTOKOLL KIÁLLÍTÁST!

A honvédelmi miniszter és Szolnok város polgármestere részvételével január 10-én.
2022.január 20.

Intenzív médiajelenlét követte a 2022. január 10-i ünnepélyes megnyitót, melynek keretében a Protokoll és diplomácia c. időszaki vándorkiállítás harmadik otthonában, Szolnokon nyílt meg. A világszinten is egyedülálló tárlat nyolc szekcióban mutatja be az állami, a diplomáciai, a katonai, az egyházi, a sport és Budapest Főváros Önkormányzat Főpolgármesteri Hivatal protokollját. A szolnoki állomás nagymértékben kiegészül Jász-Nagykun-Szolnok megye protokolláris értéktárgyaival és a Magyar Honvédség 86. Szolnok Helikopter Bázis páratlan tárgyritkaságaival.

A tárlatot dr. Benkő Tibor honvédelmi miniszter nyitotta meg.

A vendégeket köszöntötték:
– Szalay Ferenc Szolnok Megyei Jogú Város polgármestere
– Hossó Nikoletta, a Nemzetközi Protokoll Szakemberek Szervezetének alapító elnöke
– dr. Török Róbert, a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum igazgatója
– dr. Horváth László, a Damjanich János Múzeum igazgatója

A rangos eseményt a Szolnoki Légierő Zenekar előadása színesítette.

honvédelmi tárca vezetője köszöntőjében elmondta: a protokollból az ember megismeri más nemzetek szokásait és kultúráját, ennek köszönhetően kialakul a kölcsönös tiszteleten alapuló megértés, ami meghatározza a felek közötti kapcsolatot. Egy jól megszervezett rendezvény a vendég megelégedésére szolgálhat, amely segíti az eredményes kommunikációt – mutatott rá dr. Benkő Tibor honvédelmi miniszter. „A szervezés és a precizitás, pontosság mindig tükrözi a fogadó fél szándékát és a tiszteletét a vendég irányába” – tette hozzá a protokoll és a diplomácia fontosságát hangsúlyozva.

Szalay Ferenc, Szolnok polgármestere elmondta: a településnek nagy múltja van, egészen a rómaiakig visszavezethető a település története, ezért a város számára fontos a múlt és a hagyományok folyamatos tisztelete. A polgármester a történelmi korszakok közötti folytonosság kapcsán rámutatott: a 16. századi szolnoki vár maradványai és kövei a mai napig megtalálhatóak a város épületeibe beépítve. „A protokoll nagyon fontos része az életnek, hiszen meghatározzák egy település és egy ország kapcsolatait, mivel a felek kölcsönös tiszteletadásán alapszik” – hangsúlyozta a polgármester.

Dr. Török Róbert, a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum igazgatója, a kiállítás egyik szervezője elmondta: a tárlat bemutatott darabjai olyan értékes együttest alkotnak, amelyek máshol nem tekinthetőek meg, így sok érdekességet tartogatnak az érdeklődők számára.

Hossó Nikoletta, a Nemzetközi Protokoll Szakemberek Szervezetének alapító elnöke köszöntőjében kiemelte: a kiállított tárgyakban látni kell a szolgálatot, az elhivatottságot és az embert, a protokollost, akinek munkája szinte láthatatlan, de egyben elengedhetetlen is, mivel ideális közeget teremt a párbeszédnek, amely meghatározza az emberek és nemzetek sorsát, történetét. Szavai szerint a protokoll egy olyan közös nyelv, amelyet a világon mindenhol megértenek, ideális közeget teremt a párbeszédre. A kiállítással szeretnék „dekódolni” a protokoll nyelvezetét és közérthetővé tenni azt a nagyközönség számára – fűzte hozzá.

A beszédek után dr. Horváth László, a Damjanich János Múzeum igazgatója köszönetet mondott a Magyar Honvédségnek, amiért a szervezet számos tárggyal járult hozzá a tárlat gazdagságához.

A II. János Pál Pápa magyarországi útja során használt fedélzeti fotelt is megtekinthetik az érdeklődők egészen 2022. március 20-ig.

Médiamegjelenések:

Kormany.hu:

Kormanyhivatal.hu:

Szolnok TV (video):

Szoljon.hu:

Honvedelem.hu:

Kisalföld.hu:

MTI/Híradó:

Videó (Magyar Honvédség)

A szakmai cél és a program megvalósítását a NEA 2021 pályázat támogatta.