„MINDENT AZ ILLEMRŐL” CIKK A STÁDIUM MAGAZINBAN

Megjelenés a Stádium online magazin hasábjain
2020. május 27.
A Stádium egy kifejezetten a fiatal korosztályok, elsősorban középiskolás diákok számára életrehívott társadalmi és kulturális online magazin az NPRSZ együttműködő partnere, a Gróf Széchényi Család Alapítvány gondozásában.
 
Az illem – etikett – protokoll témában a középiskolásoktól beérkezett kérdésekre Hossó Nikoletta válaszolt. 
 
Minden társadalom alapja, bárhol is legyünk a világban, az emberi méltóság tisztelete. Igaz a mondás, hogy a tisztelet tiszteletet szül. Tiszteletet pedig viselkedésünkön keresztül fejezhetünk ki, legyünk akár iskolában, családi- baráti társaságban, avagy számunkra teljesen ismeretlen közegben.

A legfontosabb azonban leszögezni mindjárt az elején: nincs külön felnőtt vagy fiatalokra érvényes illemszabály rendszer, különbség az alkalmazásban jelenik csak meg. Az udvarias viselkedés mind a fiatal, mind az idősebb generációktól ugyanúgy elvárt. Az illemszabályok kölcsönösek: ha megadjuk a kellő tiszteletet másoknak, velünk is tisztelettel fognak bánni. S bár az illem és protokoll nem törvény, megszegésük nem jogi, hanem társadalmi szankcióval jár: aki nem tartja be az adott közösség illemszabályait, azt nem fogadják be és sokkal nehezebben boldogul majd…

Jelen rovatunkban igyekszünk konkrét tanácsokat adni a középiskolás diákoknak, amolyan angolszász mintára (do’s and don’ts) mit tegyünk és mit kerüljünk el annak érdekében, hogy jó benyomást keltsünk és velünk is tisztelettel bánjanak mind a saját mind a felnőtt korosztály tagjai.

10 hiba, amit ne kövess el – illemtan kisokos fiúknak és lányoknak egyaránt;

5+1 tanács – illemtan fiúknak;

5+1 tanács – illemtan lányoknak;

RANDI illemtan;

Éttermi etikett 1.0.

A válaszokkal kibővített teljes cikk itt olvasható:

https://stadiummagazin.hu/mindent-az-illemrol/