MTI közlemény a Diplomácia és protokolltörténeti kiállításról

A Nemzetközi Protokoll Szakemberek Szervezete (NPRSZ) szeptemberi szakmai napján – melyen a honvédelmi miniszter tartott előadást – Horváth Attila elnök bejelentette, hogy a tervezettnél korábban, 2020 januárjában nyílik hazánk első, diplomácia és protokolltörténeti időszaki és vándorkiállítása a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum társszervezésében.
A beltartalom meghatározása, valamint a bemutatásra szánt műtárgyak gyűjtési munkálatai Hossó Nikoletta, az NPRSZ alapító elnökének ötlete és kezdeményezése nyomán tavasszal megkezdődtek.
A cél precedenst teremtve bemutatni a diplomácia és protokoll területeit, hiszen mindezidáig ilyen tematikájú tárlatot nem rendeztek.
A téma jelentősége, és közérdekű, ugyanakkor zárt jellege miatt komoly érdeklődésre tarthat számot a nagyérdemű látogatóközönség körében. Kiemelt célcsoport az államigazgatásban tevékenykedő aktív, illetve jövőbeni protokoll szakemberek, diplomaták, rendezvényszervezők, tolmácsok és egyetemi hallgatók.
A tárlat a szakmai hitelesség jegyében együttműködő intézmények, közgyűjtemények bevonásával valósul meg: Külgazdasági és Külügyminisztérium, Emberi Erőforrások Minisztériuma, Honvédelmi Minisztérium, Magyar Nemzeti Múzeum, HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum, Országgyűlési Múzeum, Zászlómúzeum, Szabadúszó Fordítók- és Tolmácsok Egyesülete.